Astrodrom

psihološka astrologija

Planetarni simboli

| nema komentara

Jedna od definicija astrologije je kako je ona jezik simbola. A simboli kojima se ona koristi imaju višeznačna i uvijek nova značenja. Između ostaloga mnoga značenja imaju i glifovi, znakovi koji u astrologiji simbolički predstavljaju znakove, planete i aspekte. Osnovi elementi iz kojih se sastoje planetarni glifovi su krug, točka, polukrug/polumjesec i križ. Tu možemo dodati i strelicu koja se javlja u simbolu za Mars i u jednoj verziji simbola za Uran.

Krug je simbol duha, predstavlja cjelovitost i homogenost, simbol je i savršenosti jer nema ni početka ni kraja. Također, simbol je neba, predstavlja nebesko i transcendentalno. Njegov oblik povezuje ga s kotačem, simbolom vremena koje je beskrajno i vječno. Krug je i simbol zaštite, u starim kulturama ratnici su prije bitke oko sebe nacrtali krug kako bi se zaštitili od zlih sila. Za Junga, krug je simbol cjelovitosti psihe, dakle, simbol jastva. Najuočljiviji je u simbolu Sunca – predstavljenog krugom s točkom u sredini. Sunce je duhovni princip, središte je i najvažniji dio osobnog horoskopa, a govori o razvoju osobnosti i kreativnih potencijala pojedinca.

sunce

Točka, posve logično, simbol je individualnosti, mjesto najveće koncentracije energije, ali i mjesto meditacije i duhovne integracije. Ona je sjecište krakova križa, mjesto kretanja unutarnjeg prema vanjskom i obrnuto, mjesto kretanja neočitovanog prema očitovanom… U Sunčevom glifu označava jedinstvenost i individualnost, a istu tu priču nastavlja u jednoj verziji Uranova glifa.

Polukrug/polumjesec simbol je necjelovitosti, nesavršenosti, predstavlja dušu, povezan je receptivnim, ženskim principom. Predstavlja obnavljanje i rođenje. Dva polukruga susrećemo u Mjesečevom glifu, i sam Mjesec je simbol duše, ali i instinktivne prirode koja se ravna prema duboko usađenim sjećanjima. Polukrug susrećemo i u glifu Merkura, okrenut i otvoren prema nebu kako bi primio kako bi primio informacije s više razine, a u jednakoj je poziciji i u Neptunovom glifu otvoren za suptilne, božanske energije. Polukrug je zaštitnički superioran u simbolu Jupitera i podređen križu materije u Saturnovom glifu.

Križ, posve predvidljivo, simbol je materijalnog svijeta, zemaljske inkarnacije. Grci su ga povezivali sa četiri elementa dok je kod Egipćana bio simbol života. Križ je također simbol raskršća i to na različitim razinama postojanja. U Merkurovom i Venerinom glifu smjestio se pri dnu tako predstavljajući korisnu upotrebu informacija (Merkur) i realizaciju osobnih kvaliteta i potencijala (Venera). Zanimljivo je kako je stari glif za Mars bio obrnuti simbol za Veneru, dakle, križ materije superioran je krugu duha što je posve prikladno za Mars koji predstavlja instinktivne i agresivne porive. Međutim, glif za Mars koji danas uglavnom koristimo sastoji se od kruga duha iz kojeg proviruje strelica uperena prema gore, spremna za napad i osvajanje novih teritorija, baš kao što Marsu to i doliči.

Kao što sam već naglasila, jezik astrologije u sebi sadrži mnoštvo značenja, neka očekivana, neka neočekivana pa se i gore opisani glifovi mogu tumačiti na još mnogo novih i kreativnih načina. Treba samo pustiti mašti na volju.

Odgovori

Required fields are marked *.