Astrodrom

psihološka astrologija

Zašto (pro)učavati astrologiju?

| nema komentara

Doista, zašto? Gurnuta u zapećak sve negdje od 18. stoljeća kada je proglašena neznanstvenom odnosno nedokazivom, astrologija je svom snagom u drugoj polovici 20. stoljeća krenula u osvajanje svijeta. I to, kao i uvijek, na svoj način, ispred vremena. Većina ljudi u naše doba s astrologijom došla je kontakt preko dnevnog tiska – dnevni, tjedni, mjesečni, godišnji horoskopi su ti koji prodaju novine. I nije važno hoće li se prognoze ostvariti. Svatko će za sebe naći rečenicu ili riječ koju će prepoznati i s kojom će se identificirati. Što se takvih tiče, astrološka prognoza je uspjela. Ima onih koji će svoj horoskop čitati iz radoznalosti, ali i onih koji će prijezirno frknuti nosom na ´te gluposti´.

Kao i sve drugo u ovo naše instant doba i astrologija se u javnosti predstavlja na isti način – kao sredstvo za zabavu i razonodu, tu i tamo zagrebavši malo dublje od njezine zvjezdane površine. Oni koje ona privuče malo više i koji misle da je žele naučiti ili se njome baviti naći se pred prilično složenom često i nerazumljivom materijom. Astrologija nije ono što su očekivali. Recimo da uspiju prijeći tu prvu prepreku. Ako ne rade po nekom određenom sistemu – što uglavnom znači da ne pohađaju neki tečaj za početnike ili da su učenici nekog eminentnog astrologa – vodit će ih njihovi afiniteti što znači da će u nekim područjima biti prilično vješti dok o nekim drugima neće imati pojma. E tu tek dolazi do prave opasnosti. Kako za njih same, tako i za one koje bismo mogli nazvati njihovim klijentima. Većini početnika u astrologiji čini se kako sve znaju i kako im je sve jasno. Naravno, napravili su veliki korak od čitatelja dnevnih horoskopa do astrološkog pripravnika koji poznaje termine poput aspekata, kuća, egzaltacija, izgona, tranzita, progresija… Rekla sam poznaje, ali ne i zna. Moram se vratiti na početak svojeg učenja astrologije kada mi se odjednom činilo da sve znam. I kada sam htjela da svi oko mene znaju koliko ja znam o astrologiji. Sva sreća da zbog mog introvertiranog karaktera i straha od fatalnog moje analize i prognoze nisu bile ekstremne.

Na početku proučavanja astrologije stvari izgledaju crno-bijele. Vremenom se razvije osjetilo za nijanse u tumačenju astroloških pozicija. Ono što nam se nekad činilo jednostavnim, sada dobiva i dublje i šire dimenzije. Bogatstvo simbola počinje se otkrivati.

Upravo je svijet simbola ono radi čega se isplati proučavati astrologiju. Ne morate postati astrolog, ne morate predviđati budućnost, ne morati ´pogađati´ kakav je netko. Ali simboli… Radi toga se vrijedi potruditi. Naučiti razmišljati na simbolički način, povezivati stvari koje su simbolički pod istim nazivnikom povezuje cijeli naš svijet u jedinstvenu i logičnu cjelinu. Zato će vam se razgovor onih koji se razumiju u astrologiju ili slična područja na trenutke učiniti posve nerazumljivim. Kao da razgovaraju nekim drugim jezikom. Ali tu se ne događa ništa neobično. Oni samo koriste simbole kako bi objasnili nešto za što bi im inače trebalo upotrijebiti čak nekoliko rečenica.

Jezik simbola je svuda oko nas. Svi mi upotrebljavamo izraze poput ´Sizifovog posla´, ´žrtvenog jarca´, ´španskih sela´, ´ko svetog Petra kajgana´… Svi mi dobro znamo što ti izrazi znače odnosno što se pod njima podrazumijeva. Zato i učenje ili proučavanje astrologije može samo dodatno obogatiti i vaš rječnik, a posebno vaše poimanje svijeta. Vrijedi pokušati.

Odgovori

Required fields are marked *.