Astrodrom

psihološka astrologija

Sjedište – egzaltacija – izgon – pad

| 3 komentara

Oni koji se tek susreću s astrologijom i astrološkom terminologijom nailaze na mnoge više ili manje složene pojmove koje nije uvijek lako razumjeti. Iako se površnom promatraču astrologija čini jednostavna i predvidljiva, ona se sastoji od mnoštvo elemenata koje je potrebno međusobno povezati i sklopiti ih vještinom koju ja zovem astrološka logika. A koja se usavršava dobrim upoznavanje osnova astrologije o kojima nikad dovoljno znanja i informacija.

Među tim osnovnim elementima nalaze se specifične planetarne pozicije pod nazivom sjedište (ili domicil), ushićenje (iliti egzaltacija), izgon (ili egzil) te pad (koliko znam nema nekog alternativnog izraza). Dakle, svaki planet ima poziciju u kojoj se ponaša kao kod kuće – domicilno – što znači kako će se u tom znaku ponašati upravo kao i svatko od nas u svoja četiri zida. Pretpostavljam da ste kod kuće opušteni, zadovoljni u svojoj koži, ali i neopterećeni stvarima kao što je dress code ili šminkanje, onakvi ste kakvi uistinu jeste. Baš se tako i ponaša planet koji je u svom domicilu – na primjer Sunce u znaku Lava je u svom sjedištu pa izražava cijeli raspon solarnih osobina – od kreativnosti i srčanosti, ali i sebičnosti i egocentričnosti.

Ushićeni planet je onda kada je u poziciji u znaku u kojoj pokazuje svoje najbolje osobine. To znači da se nalazi u znaku u kojem je dočekan kao počasni i najdraži gost, gdje ga paze i maze pa se shodno tome planet u egzaltiranoj poziciji pokazuje u svom najboljem svjetlu. Tako je Mars ushićen u znaku Jarca pa je njegova divlja instinktivna priroda ukroćena i transformirana u učinkovitu i svrhovitu aktivnost. Više nego dobro za one kojima se Mars nalazi u ovoj poziciji pa nije ni čudno što je prisutna u horoskopima sportaša.

Druge dvije pozicije nisu baš neka sreća, ali ne možemo ih proglasiti niti tako lošima i promašenima kao što bi se možda činilo na prvi pogled. Da, kada imate planet koji se nalazi u znaku svog pada ili izgona nije baš lako izaći s njim na kraj. Morate u ograničenim okolnostima od te planetarne pozicije pokušati napraviti najbolje (naravno ako želite). Spontanost i kontakt s vlastitim emocijama neće biti dio vašeg karaktera ako se vam se Mjesec nalazi u znaku Jarca (izgonu) pa ćete svoje instinkte i osjećaje gušiti i kontrolirati preko svake mjere. Za razliku od domicila, planet u egzilu ne osjeća se dobro u vlastitoj koži, kao što mu samo ime kaže, izgnan je i izražavanje njegovih integralnih osobina je ometeno. Još više problema možemo imati kada se planet nalazi u znaku svojeg pada. Venera u znaku Djevice, znaku svog pada, biti će prilično daleko od onoga što poistovjećujemo s bazičnim osobinama ovog planeta. Venera u Djevici je analitična i naravno, perfekcionistički nastrojena, ugrožavajući samopouzdanje i osjećaj vlastite vrijednosti koji su neophodni želimo li ostvariti skladan odnos kako sa samim sobom, tako i s drugim ljudima. Planet u padu je izgubljen, nalazi se u okruženju koje ne samo da ne podržava njegovu pravu prirodu nego je čak izvitoperuje čineći je gotovo neprepoznatljivom.

Kako god, pozicije planeta u natalnom horoskopu su, kao i sve drugo što se u njemu nalazi, poput podijeljenih nam karata u nekoj napetoj kartaškoj igri. Kako ćemo odigrati svoju ulogu ovisi o kartama, ali još i više o našoj vještini igranja. Tako je i s onim što se nalazi u našim horoskopima.

3 Comments

  1. Koliko su otprilike česti horoskopi u kojima niti jedan planet nije u sjedištu niti u egzaltaciji? Tumači se da se trebamo osloniti na naše najsnažnije planetarne pozicije, a to su sjedište i egzaltacija. No, na što se bazirati ako toga nema, kao u mom natalnom horoskopu?

    • Pa nisam vodila neku statistiku, možda je netko istraživao u tom smislu. Naše najsnažnije planetarne pozicije ne moraju nužno biti sjedište i egzaltacija već neki planet na istaknutom mjestu, s puno aspekata ili tome slično.

  2. pad ili kazus.

Odgovori

Required fields are marked *.