Astrodrom

psihološka astrologija

Što to riče iza brda – retrogradni Mars u Lavu

| nema komentara

U svom uobičajenom ritmu svake dvije godine za par dana, 20. prosinca Mars se počinje kretati unatrag odnosno kreće retrogradno. Za razliku od brzog i često retrogradnog Merkura te sporijih i u jednakoj mjeri retrogradnih socijalnih i transsaturnovskih planeta, Mars se retrogradno kreće puno rjeđe, kao i njegov astrološki par Venera. Međutim, kada se to dogodi, u znaku svoje retrogradnosti zadržava se duže vrijeme. Njegov uobičajeni boravak u jednom znaku traje otprilike dva mjeseca  no kada se kreće malo retrogradno, malo direktno on se može produžiti na više od pola godine. Tako će se dogoditi i ovaj put – Mars je ušao u znak Lava u listopadu ove, 2009. godine i bit će u njemu sve do lipnja sljedeće 2010. godine.

U svom normalnom kretanju i izražaju, Mars predstavlja princip akcije, instinkte koji nam služe za preživljavanje, način na koji ostvarujemo svoje ciljeve. Mars je agresivan, asertivan, energičan, dinamičan, pokretljiv, penetrirajući, borben. Zato, kada se počne kretati unatrag način na koji djeluje bitno se mijenja. Za početak, dinamika svakodnevice se naizgled neznatno, ali primjetno usporava. Uobičajene aktivnosti uzimaju nam više energije no inače jer pri njihovom obavljaju nailazimo na prepreke i ograničenja. Jao onima koji u doba Marsova retrogradnog kretanja imaju deadline – vrlo je izvjesno da ga prekoračiti – posebno ako su s projektom krenuli u vrijeme njegovog direktnog kretanja. Za razliku od toga, oni koji krenu u projekte za vrijeme retrogradnog Marsa mogu se iznenaditi kako će na početku sve zapinjati dok će se kasnije, kada se Mars okrene direktno, sve odjednom zahuktati punom parom.

Također, retrogradni Mars potaknut će nas na preispitivanje vlastitog ponašanja i akcija što će utjecati na spontanost i prirodnost u ophođenju. Možemo uvidjeti kako neki naši postupci baš i nisu bili ispravni ni moralno ni humano i kako ostvariti svoje ciljeve pod svaku cijenu nije baš uvijek neophodno.

Ne zaboravimo da u svom retrogradnom kretanju Mars ´ore´ puno dublje i dulje obzirom da u više navrata prelazi preko jedne te iste točke u horoskopu i usmjerava fokus događanja i pritisak na polje u kojem se u tranzitu u toj usporenijoj fazi kreće. Ono što predstavlja taj dio horoskopa bit će na udaru te će sve potisnute pripadne teme isplivati na površinu i morat ćemo se s njima suočiti. Između ostaloga, tu može biti mnoštvo neugodnih i negativnih emocija pa u nekim trenucima nećemo moći sami sebe prepoznati.

Položaj Marsa u znaku Lava prilično naglašava njegovu bazičnu prirodu – ovo razdoblje biti će doba borbe s egom, ponosom, samodopadnošću. Neki od nas će shvatiti kako su sami sebi najveći neprijatelji i kako se svijet ne okreće oko nas. Ova tema posebno može pogoditi one s naglašenim fiksnim znakovima u horoskopu – dakle, Bikove, Škorpione, Vodenjake i dakako same Lavove.

Mars se okreće direktno 11. ožujka 2010. kada će se sve polako početi vraćati u uobičajeni ritam.  Kažem početi jer se to neće dogoditi preko noći sve dok Mars ne dođe do stupnja u kojem je započeo svoje retrogradno kretanje što će se dogoditi tek u svibnju.

Još jedna najava retrogradnog kretanja: 26.12. i Merkur započinje svoje retrogradno kretanje sve do 15.01.2010. godine. Više o retrogradnom Merkuru i njegovim učincima možete pročitati ovdje.

Odgovori

Required fields are marked *.