Astrodrom

psihološka astrologija

Razvoj osobnosti (The development of the personality) *Liz Greene/Howard Sasportas*

| nema komentara

Ova knjiga prva je iz serije Seminari iz psihološke astrologije koju je ovaj dvojac izdao polovinom 80-tih prošlog stoljeća. Knjiga je vjerni transkript njihovih seminara održanih u Švicarskoj. Osim psihološko-astrološko teorijskog dijela, knjiga je bogata primjerima iz prakse odnosno pitanjima, sugestijama i iskustvima samih polaznika seminara.

Podijeljena je na četiri dijela – Razdoblja djetinjstva (Stages of childhood), Roditeljska veza/brak (Parental marriage), Podosobnosti (Subpersonalities) te posljednji Puer i Seneks (Puer and Senex).

U prvom dijelu Razdoblja djetinjstva koje je napisao Howard Sasportas, govori se o razvoju osobnosti od rođenja pa sve do adolescencije. Pri tome se spominju psihoanalitički pojmovi poput već svima oralne, analne i falusne faze kojima su pridodani astrološki ekvivalenti poput Mjeseca, Sunca, Marsa. Napominjem kako je Sasportas bio, kao Greenova oficijelno educiran u području psihoanalize pa su znali o čemu govore te su dali novu dimenziju astrološkim tumačenjima nekih pozicija iz natalne karte.

Drugi dio nazvan Roditeljski brak govori o utjecaju koji odnos  to jest brak roditelja ima na razvoj svakog od nas i kako kasnije u životu ponavljamo obrasce koje smo od njih naslijedili i nesvjesno naučili. Liz Greene se pri tome osvrće na bazične signifikatore roditelja u horoskopu – Sunce i Mjesec, kao i četvrtu i desetu kuću kao i vladare tih kuća. Teorijski dio popraćen je praktičnim primjerima iz prakse ove astrologinje te komentarima polaznika seminara.

Treći dio pod nazivom Podosobnosti zapravo je priča o istaknutim dijelovima horoskopa – bavi se odvojeno pozicijama Sunca, Mjeseca i ascendenta kao odvojenim i značajnim dijelovima natalne karte, kutnim planetima, dominantnim elementima, neaspektiranim planetima, stelijima. Bez obzira što natalni horoskop promatramo kao cjelinu, u njemu postoje istaknuti dijelovi koji ponekad funkcioniraju kao zasebni entiteti.

Na kraju, Puer i Seneks govori o vječnoj temi bezbrižne, neopterećene, lepršave mladosti (Puer) i stroge, ozbiljne, odgovorne starosti. Naravno, Puer je Merkur, vladar Blizanaca dok je Seneks Saturn, vladar Jarca. Koliko god ova dva lika bila različita, ipak su nerazdvojni i međusobno nadopunjujući par kako u mitu, tako i u stvarnosti.

Kada je izdana, ova knjiga je bila pravo osvježenje na području astrološke literature, a svoju svježinu i zanimljivost nije izgubila niti danas pa čak ni nakon nekoliko čitanja. Osim toga, Howard Sasportas preminuo je početkom 90-tih prošlog stoljeća pa je ovo tek jedna od nekoliko knjiga koje je ostavio iza sebe kao astrološku baštinu.

Odgovori

Required fields are marked *.