Astrodrom

psihološka astrologija

Kako preživjeti Saturnov povratak

| 1 komentar

Za ovaj post inspirirao me upit s tražilice na moj sajt koji je glasio: „Kako preživjeti Saturnov povratak?“. Moram priznati da me to zamislilo jer Saturnov povratak doista treba preživjeti. Iako je prošlo već dosta vremena od mog Saturnovog povratka, sjećanja na to razdoblje mog života još je uvijek prilično svježe. I ne pretjerano ugodno. Ali što se mora, mora se.

Saturn se oko 29. godine života vraća na mjesto zločina – u znak i na stupanj u kojem je bio u vašem natalnom horoskopu. Prvi Saturnov povratak predstavlja kraj razdoblja mladosti, razdoblja u kojem nam sve izgleda moguće, razdoblja u kojem vjerujemo (a doista je i tako) kako su nam sve opcije u životu otvorene. Saturnov povratak označava podvlačenje crte pod dotadašnji način života, zbrajanje svojih dostignuća i analiziranje vlastitih neuspjeha. A to nikad nije ugodno. Osim toga, u Saturnovoj prirodi je da preispituje sve do krajnjih granica zahtjevnosti. Što god učinili i kako god učinili njegova stroga prosudba pronaći će manjkavosti u našoj izvedbi i ozbiljno nas na njih upozoriti. Zato je Saturnov povratak tako teško razdoblje. Pridodajmo tome još mladost i neiskustvo, posebno u ova moderna vremena kada nije ništa neuobičajeno da s nepunih trideset godina života niste još ni udati/oženjeni, nemate djece, a možda čak ni stalno zaposlenje. To što niste postali odgovoran član društva u svakom pogledu samo je još jedan minus za vas na Saturnovoj listi.

Ipak, Saturnov povratak ne treba gledati isključivo kao negativno i teško životno razdoblje. Zbrajanje vlastitih neuspjeha i propusta te suočavanje s realnošću koja nam često ne ide u prilog prilika je da u budućnosti pokušamo promijeniti ono čime nismo bili zadovoljni. Prvi Saturnov povratak zapravo je početak najplodonosnijeg razdoblja našeg života – perioda kada ćemo se izboriti za svoje mjesto pod suncem, postati zreli ljudi odgovorni za svoje postupke, ostaviti iza sebe nešto vrijedno spomena. No zaista, Saturnov povratak treba preživjeti. On je često pesimističan period pun preispitivanja. I čini nam se kako mu se ne nazire kraj. Ne zaboravimo, ne radi se o jednom kratkom trenutku. Saturnov povratak započinje već ulaskom tranzitnog Saturna u znak u kojem se nalazi natalni Saturn u našem horoskopu. Obzirom da se Saturn u svakom znaku zadrži otprilike dvije i pol godine, to je proces koji traje. Situacija se zaoštrava sa svakom egzaktnom konjunkcijom s natalnim Saturnom. Koja se obično ponavlja tri puta. Što Saturnov povratak subjektivno čini beskrajnim procesom.

I na kraju, kako preživjeti Saturnov povratak? Strpljenje, strpljenje i još jednom strpljenje. Iz zasićene mase naših dubioza iskristalizirat će se jasan putokaz za budućnost. Svakog dana ćemo ipak malo lakše disati. A jednog dana ćemo se probuditi spremni za nove pobjede. Do sljedećeg Saturnovog povratka. O kojem ćemo neki drugi put.

One Comment

  1. Pingback: Svi smo mi malo ludi, ali bez službene dijagnoze koja bi nam mogla poslužiti kao izlika | Trazim.com

Odgovori

Required fields are marked *.