Astrodrom

psihološka astrologija

Man in black

| nema komentara

Ovo je nadimak jedne od najupečatljivijih ličnosti u svijetu glazbe, Johnnyja Casha. Ovaj osebujni i nadareni glazbenik i autor rođen je 26. veljače 1932. godine u znaku Riba. Cashovim ranim godinama dominirao je gospel i radio. Uz pomoć svoje majke i prijatelja iz djetinjstva, kao dijete naučio je svirati gitaru i pisati pjesme. U njegovu horoskopu naglašen je vodeni element, posebno njegov natalni znak, znak Riba. To su pozicije koje su pokazatelj snažnog senzibiliteta i dubokog proživljavanja svake emocije. Uza sve to, tu je prominentna Neptunova pozicija – on je u aspektu opozicije na Cashov stelij u Ribama kao i u sekstilu s njegovim Mjesecom u znaku Škorpiona. Jedan od načina na koji se kreativno mogu izraziti takve pozicije je i bavljenje glazbom. Djetinjstvo mu je obilježila tragična pogibija brata Jacka s kojim je bio blizak i što je na Casha ostavilo dubok trag. To ne čudi jer je u to doba tranzitni Uran u Blizancima bio u kvadratu s njegovim planetarnim pozicijama u Ribama i Djevici, a tranzitni Pluton u kvadratu s natalnim Mjesecom – aspekti koji govore o šokantnim i neočekivanim događanjima koji su ga nepovratno promijenili.

johnny cash natal-page-001

Iako ga je na prvoj audiciji 1954. Sam Phillips odbio i rekao da ode kući i griješi, a da mu onda dođe s pjesmom koju može prodati (Cash je na audiciji pjevao gospel pjesme), prvi komercijalni uspjeh postiže već 1955. godine. Početkom šezdesetih karijera mu je krenula uzlaznom putanjom što je, nažalost, imalo i posljedice – pretjerano je pio, a postao je i ovisan o amfetaminima i barbituratima. On sam je kasnije izjavio da je probao svaku drogu koja se nudila. S jakim Neptunom i naglašenim znakom Riba nije se uvijek jednostavno nositi s realnošću pa opijati mogu biti sredstvo za bijeg od nje baš kao što se to dogodilo kod Casha. U razdoblju teške ovisnosti tranzitni Neptun mu je bio na natalnom Mjesecu, tranzitni Pluton u opoziciji s natalnim Suncem, Merkurom i Marsom, a tranzitni Saturn u kvadratu s natalnom Venerom. No istovremeno to je bilo i razdoblje velike kreativnosti. S pjesmom Rings of fire dostigao je vrh glazbenih ljestvica obogativši pjesmu trubačkim aranžmanom u mariachi stilu te je tvrdio da mu je ideja za taj aranžman došla u snu.

1968. godina bila je vrlo važna u njegovu životu. Nakon nadnaravnog duhovnog iskustva u špilji Nickajack prestao se drogirati te se ubrzo vjenčao s ljubavi svog života June Carter. June i njezina obitelj pomogli su mu u borbi s ovisnošću i bili su mu podrška u svakom pogledu. Također, tad se ponovo vratio svojim kršćanskih korijenima. Tranzitni Uran bio je na Cashovu ascendentu, tranzitni Jupiter u konjunkciji s natalnim Uranom i opoziciji s njegovim stelijem u Ribama, a tranzitni Saturn u trigonu s vrhom njegove desete kuće i u kvadratu s njegovim natalnim Plutonom. Iste godine snima svoj prvi album u zatvoru Folsom, a sljedeće godine u zatvoru San Quentin. Oduvijek je osjećao sažaljenje nad zatvorenicima baš poput prave astrološke Ribe i još k tome s naglašenom dvanaestom kućom koja predstavlja područje izolacije i svih zatvorenih institucija pa i zatvor.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća njegova glazbena karijera stagnira, a njegova izdavačka kuća Columbia records ne brine se o njegovoj promociji ili kako on kasnije kaže u svojoj autobiografiji za njih je bio nevidljiv. U znak protesta napisao je pjesmu Chicken in black (Kokoš u crnom) zapravo parodiju o Johnnyju čiji mozak transplantiraju u kokoš. Ironično, ta pjesma je postigla već komercijalni uspjeh nego sav njegov drugi materijal iz tog perioda. Merkur, koji je vladar Cashovog trećeg polja komunikacije i verbalnog izražavanja, nalazi se u znaku Riba u konjunkciji s Marsom i Suncem te u kvadratu i pol s Pluton što pokazuje njegov osebujan smisao za humor pa čak i kada se radi o parodiji vlastite osobe.

Karijera mu se preporodila u devedesetim godinama prošlog stoljeća kada je postao popularan i među mlađom publikom. 1994. godine snima album American recordings u svom dnevnom boravku uz pratnju gitare. Na tom albumu našle su se razne obrade suvremenih glazbenika i njime je ostvario veliki komercijalni uspjeh. Tranzitni Saturn je u znaku Riba prelazeći preko njegovih natalnih planeta u tom znaku i praveći također aspekt opozicije prema njegovom natalnom Neptunu, tranzitni Jupiter je u Škorpionu na njegovom natalnom Mjesecu, a Uran i Neptun u Jarcu u sekstilu s njegovim MC-om.

1997. godine dijagnosticirana mu je neurodegenerativna bolest, a 1998. godine hospitaliziran je radi teške upale pluća. Tranzitni Pluton je u kvadratu s njegovim natalnim Suncem i Merkurom, tranzitni Neptun na natalnom Saturnu, a tranzitni Saturn na natalnoj Veneri dok je tranzitni Uran u kvadratu s natalnim Mjesecom. Njegova posljednja dva albuma American III i American IV bili su Cashov odgovor na bolest u obliku pjesama tužnijeg tona. Obrada pjesme Nine Inch Nailsa Hurt postala je legendarnom – Cash ju je prilagodio sebi i za nju snimio spot koji se smatra njegovim epitafom. U proljeće 2003. umire njegova voljena supruga June, a on sam joj se pridružio četiri mjeseca kasnije u rujunu 2003. godine. Imao je 71 godinu.

Odgovori

Required fields are marked *.